(?)

NIEUW IN SOEST:

LEESBEGELEIDING VOOR KINDEREN MET LEESHOND JIP: 

Leren lezen is één van de belangrijkste onderdelen van het onderwijsproces. Toch is leren lezen niet voor alle kinderen vanzelfsprekend en gemakkelijk. Vooral het hardop voorlezen kan bij leesproblemen voor angst en schaamte zorgen.

De inzet van een leeshond is nog niet alledaags, maar wel effectief.
Als een kind met leesproblemen voorleest aan een hond, dan biedt de hond ondersteuning in dit proces van leren lezen.

De hond bevordert het zelfvertrouwen tijdens de voorleessessies, omdat hij niet oordeelt of veroordeelt, geen commentaar geeft, niet steeds corrigeert en het kind zelf het leestempo laat bepalen.
Het voorlezen wordt hiermee luchtiger en ontspannen gemaakt en het haalt de druk bij het kind weg tijdens het voorlezen.
De leeshond kan ook in samenspraak of in opdracht van een therapeut of logopedist worden ingezet.

De lieve vrolijke labradoodle Jip biedt als leeshond deze ondersteuning bij Buddy4Soul.

Een leeshond gaat lekker naast het kind op de grond liggen en luistert naar het kind dat uit een boekje voorleest. Daarvoor is een comfortabele leeshoek op een rustige plek, in een aparte kamer of in een leeg lokaal het meest geschikt. De lengte van een voorleessessie is afhankelijk van de belastbaarheid en interesse van het kind, en duurt over het algemeen niet langer dan 15-20 minuten per keer. Er wordt natuurlijk ook tijd genomen om te knuffelen en/of te spelen met de hond. En  aanvullend kan er ook,
indien gewenst, extra tijd worden besteed aan speloefeningen of woordspelletjes die interactief samen met de hond kunnen worden gedaan, hoe leuk is dat!

Bij de leessessies is er verder geen leerkracht aanwezig, geen leesmoeder, ouder, therapeut of logopedist. Alleen de hond en zijn begeleidster.

 De spreek- en leesvaardigheid bij kinderen wordt sterk verbeterd door de inzet van de leeshond en draagt op deze manier ook bij aan de ontwikkeling en stimulering van de communicatieve en sociale vaardigheden van het kind.Dit leidt weer tot een verbeterde zelfredzaamheid en zelfstandigheid van het kind.

De inzet van een leeshond kan ook heel doeltreffend worden toegepast bij volwassenen met een lees- of taalachterstand.

De voorleessessies met Jip kunnen plaatsvinden op diverse locaties, zoals:
- op scholen in het basisonderwijs
- bij speciaal onderwijs
- in de bibliotheek
- in boekwinkels

Daarnaast is het altijd mogelijk om voor uw kind, of voor uzelf, een afspraak te maken voor individuele leesbegeleiding met Jip in de werkstudio van Buddy4Soul in Soest.

Lezen met Jip wordt een feestje!