(?)

JIP: VAN PLEEGHOND TOT THERAPIEHOND.

 

Even voorstellen:

Dit is mijn kanjer JIP: een zwarte labradoodle reu, geboren op 15 januari 2012.

Soms gebeurt er iets bijzonders, precies op het juiste moment in je leven.
Dit is mijn verhaal over Jip:

Jip is een bijzondere hond; dat voelde ik al toen hij op een leeftijd van 7 maanden in augustus 2012 bij mij in huis kwam. Jip kwam in mijn leven als pleeghond tijdens zijn opleiding tot therapiehond en tijdens mijn opleiding tot therapiehond begeleider.
Het verzoek om Jip tijdelijk in huis te nemen kwam van Dogswork (waar ik mijn opleiding volgde). Dit pleeghond traject was bedoeld als een uniek en intensief intern trainings- en begeleidingstraject vanuit een verzorgingssituatie van Jip bij mij thuis, waarbij Jip na het doorlopen van het hele traject als volwassen en ervaren therapiehond uiteindelijk terug zou gaan naar zijn eigen gezin om daar aan de 2 kinderen, die beiden een vorm van autisme hebben, zelfvertrouwen, rust, structuur en troost te bieden en Jip een maatje voor hen zou zijn door zijn trouw en aanwezigheid.

Jip is een uitzonderlijk lieve en sociale hond, die vanwege zijn energieke vrolijke karakter eerst buiten zijn gezin door mij op weg werd geholpen naar volwassenheid en zelfbeheersing. 

Naast de gehoorzaamheidstrainingen die ik met hem volgde bij de Martin Gaus Hondenschool in Lelystad, leerde ik hem ook allerlei leuke oefeningen en spelletjes die de kinderen (later) met hem zouden kunnen doen.
Jip ging met regelmaat voor korte periodes terug naar zijn gezin, met de intentie dat deze periodes verder in lengte langzaam zouden worden opgebouwd totdat de tijd daar zou zijn dat hij definitief terug kon.

De definitieve terugplaatsing in het gezin heeft uiteindelijk niet plaatsgevonden. Dit was een keuze van het gezin zelf.
Het was toen voor mij direct duidelijk dat ik Jip een definitieve plek bij mij thuis zou geven. Dit hebben we in overleg met Dogswork en het gezin direct kunnen realiseren. Wat was ik blij met Jip!! 

Jip is een hond met een hart van goud en met zijn olijke blik, zijn lieve en vrolijke gedrag en zijn vertederende puberachtige uitstraling brengt hij veel plezier, niet alleen aan mij, maar ook aan jong en oud in mijn omgeving en heeft hij zich ontwikkeld tot een ideale gezins- en/of therapiehond.

Ik ben dan ook enorm dankbaar en blij met deze onverwachte komst van Jip in mijn leven. Hij is mijn trouwe kameraad!!
Vanwege zijn bijzondere karakter en zijn speciale uitwerking op anderen, is het mijn missie geworden om te zorgen dat ik samen met Jip nog veel (therapeutisch) plezier kan gaan brengen aan andere mensen, jong en oud, door zijn inzet als therapiehond en leeshond zoals op deze website verder is te lezen.

Naschrift:
De hierboven omschreven vorm van interne begeleiding werd in 2012 nog niet zoveel toegepast, maar hier wordt (bij therapiehonden) tegenwoordig steeds vaker voor gekozen. Dit komt omdat meer en meer is gebleken dat de belasting voor de hond en het gezin juist in de beginperiode van de training en begeleiding erg zwaar is.
Dat is dan ook de reden dat er steeds meer, door zowel de therapiehond begeleider als door het gezin zelf. voor wordt gekozen om de hond eerst een intern begeleidingstraject te laten volgen buiten het gezin, voordat de hond in het gezin wordt geplaatst en er vanuit de gezinssituatie verder wordt getraind en begeleid.
Het resultaat hiervan is dat het gezin in de eerste periode geheel wordt ontzorgd voor wat betreft de training, opvoeding en verzorging van de hond. De hond krijgt de tijd om in deze eerste fase van zijn leven in een rustige omgeving op te groeien, goed te socialiseren en in balans te komen. Dit helpt de hond om op een plezierige manier zijn plek in het gezin te gaan innemen en de samenwerking tussen hond en gezin tot een succes te maken.